Asociatia ,,Romano ButiQ’’ a reusit sa infiinteze, in scurta perioada de la fondare, o trupa de instrumentisti ce au in comun dedicatia pentru valorizarea muzicii autentice romani, inspiratia venind din folclorul traditional romani, muzica lautareasca.

Stilul abordat este unic in Romania – muzica traditionala romani reinterpretata cu influente reggae, ska, punk-rock sau jazz. Melodiile lor au de multe ori mesaje antirasiste, invitã la nondiscriminare, prin cunoasterea culturii si valorilor romani autentice.

In primele 20 de luni de la infiintare, Asociatia a organizat 15 concerte la care au participat peste 7.500 de spectatori. In urma concertelor, trupa infiintata in cadrul Asociatiei a fost invitata la mai multe emisiuni de televiziune, posturi de radio si festivaluri: Antena 1, Kanal D, Prima TV, Radio 3 Net, Festivalul Balkanik, Oktoberfest, Tiff Cluj, in cadrul carora a promovat nondiscriminarea prin mesaje antirasiste si muzica traditionala romani cu influente balkan-rock. Persoanele care au participat la concertele trupei Romano ButiQ au fost informate despre aspecte ale culturii rome, in acest mod fiind sensibilizate privind nondiscriminarea si nonviolenta, promovate prin textele pieselor trupei.