Meșteșugarii traditionali au fost întotdeauna o categorie marginală a sistemului legal, fără să contribuie la bugetul de stat, si fara sa beneficieze de servicii de pensii sau asistență medicală din partea acestuia. Nevoia unei politici publice care să rezolve aceste probleme este cu atât mai mare cu cât șomajul este în creștere și populația înaintează în vârstă. Obiectivul proiectului este includerea intereselor meșteșugarilor tradiționali în sistemul de stat, prin sprijinirea si participarea la procesul de elaborare si initiere a Legii mestesugurilor. Plănuim să ne atingem obiectivele prin implicarea actorilor sociali ca: organizații mestesugaresti, autorități locale și ONG naționale, actori ai economiei sociale, reprezentanți guvernamentali, politicieni, sectorul de business si comunitățile mestesugaresti, pentru a-i angaja într-un proces consultativ si de sprijinire cu privire la situația meșteșugarilor tradiționali.

OBIECTIV GENERAL:

Proiectul își dorește să promoveze valorile democratice si participarea publica, să consolideze ablitatile meșteșugarilor de etnie romă și română de a se putea reprezenta ca un grup unitar și de a se organiza în vederea elaborării unor propuneri cu privire la îmbunătățirea legii meșteșugarilor și nu în ultimul rând, abilitatea de a fi capabili să își promoveze propriile interese în asocierea cu alți parteneri.

OBIECTIVE SPECIFICE:

  • Crearea unui cadru legal eficient  in Romania pentru mestesugarii traditionali de etnie roma, prin elaborarea  unei propuneri  in vederea imbunatatirii Legii mestesugurilor. Vom asigura participarea a 100 de mestesugari de etnie roma din 10 comunitati. Participarea acestora presupune: dezbateri publice locale, dezbateri la mese rotunde, identificarea nevoilor la nivelul comunitatii dar si la nivelul fiecarei meserii in parte prin realizarea a 30 de interviuri individuale, representative pentru 5 meserii diferite.
  • Consolidarea abilitatii mestesugarilor de etnie roma de a se reprezenta ca un grup unitar si de a se organiza astfel incat sa creeze o coalitie nationala din care vor face parte membri ai asociatiilor si ONG-urilor interesate de promovarea mestesugurilor.
  • Crearea unei resurse viabiale in comuniti, prin intermediul liderilor locali si/sau a autoritatilor publice, care sa sprijine mestesugarii de etnie roma prin furnizarea de expertiza si informatii relevante pentru legalizarea afacerilor bazate pe mestesuguri si dezvoltarea acestora respectand sistemul legal. 10 lideri locali sau persoane resursa vor fi instruiti  pentru dobandirea instrumentelor si abilitatilor specifice de utilizarea cadrului legal in beneficiul mestesugarilor.

Proiectul de desfasoara in perioada August 2013 – Iunie 2014 si este cofinantat de Open Society Foundations prin programul Open Society Roma Initiative.