Asociatia ”Romano Butiq” a incheiat, in vara anului 2011, un parteneriat de colaborare cu KCMC – K Consulting Management and Coordination, in vederea participarii la implementarea proiectului Romano Cher – Casa Romilor. Acest proiect isi propune promovarea si sprijinirea comunitatilor de romi in care inca se mai practica mestesuguri traditionale, prin revalorizarea produselor manufacturate si infiintarea de entitati de economie sociala sub forma unor cooperative mestesugaresti de gradul I, ce se incheie in mai 2013. Romano Cher este un proiect strategic, desfasurat pe parcursul a 33 de luni in cinci regiuni de dezvoltare din Romania si co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

In cadrul parteneriatului, Asociatia a functionat in regim de voluntariat ca furnizor de expertiza pe comunitati de romi si pe problematica anti-discriminarii, precum si ca facilitator de contacte in comunitati din cele 5 regiuni vizate de proiect (Nord-Est, Sud-Est, Bucuresti-Ilfov, Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest). Astfel, membrii Asociatiei au facilitat contacte directe cu comunitatile de romi in care se practica mestesuguri traditionale, au ajutat la intelegerea in profunzime a specificului, nevoilor si problemelor cu care se confrunta aceste comunitati si la identificarea in randul membrilor comunitatii a unor lideri informali responsabili cu infiintarea si asigurarea autonomiei unor cooperative mestesugaresti de gradul I.

Aportul adus de Asociatie in activitatile derulate in cadrul proiectului Romano Cher – Casa Romilor s-a concretizat de asemenea in conceperea, decorarea si schitarea programului cultural al Atelierului Itinerant Romano ButiQ. Atelierul, un spatiu interactiv de tip living museum, prezinta publicului general aspecte ale mestesugurilor traditionale ale romilor gazduieste evenimente socio-culturale menite sa aduca in centrul atentiei cultura autentica roma, cu scopul de a provoca si modifica perceptia preponderent negativa a populatiei majoritare in ceea ce priveste etnia roma.

Atelierul Itinerant Romano ButiQ a fost instalat, in 2011 si 2012, pe rand, la Iasi (mai-iulie 2011), pe litoralul Marii Negre (iulie-august 2011), la Craiova (aprilie 2012) si la Cluj (mai-iunie 2012), urmand sa se opreasca la Bucuresti in toamna lui 2012, cu perspectiva de a se transforma intr-un spatiu permanent dedicat cunoasterii si celebrarii culturii rome autentice. Pana in prezent, expozitiile, concertele, spectacolele de dans si teatru, demonstratiile de maiestrie ale mestesugarilor, proiectiile de film sau dezbaterile deschise organizate in cadrul Atelierului Itinerant Romano ButiQ au atras un numar de peste 15.000 de oameni.