Ion Cioabă provenea din neamul căldărarilor. A  fost un lider rom important, primul care s-a  intitulat „Regele Romilor”

 

A fost un „revoluționar” în comunitățile de căldărari: și-a luat motocicletă și mașină pe vremea în care oamenii se deplasau cu ajutorul cailor, și-a cumpărat o casă când neamurile lui erau nomade, iar de telefon și televizor se bucura tot cartierul în care trăia.

În perioada comunistă, a colaborat cu autoritățile și i-a reprezentat pe romi până când acestea au abuzat grav comunitățile confiscându-le aurul*. Amenințând sistemul comunist, s-a ales cu o condamnare de 15 ani și 6 luni, însă este eliberat după doi ani de chin. La scurtă vreme, căderea regimului comunist îi aduce poziția de parlamentar pentru 5 luni de zile.

În condițiile în care elitele rome înființau partide și organizații lipsite de unitate, Ion Cioabă s-a gândit că e nevoie de o nouă titulatură mai cuprinzătoare și s-a hotărât să devină „rege”. Prin acest titlu simbolic a dorit ca oamenii să știe că este o voce reprezentativă a romilor. S-a consultat cu autoritățile vremii care i-au spus că se poate declara rege și au semnat un act în acest sens.

Unii l-au vrut rege, alții nu. A avut o influență ridicată în multe comunități de romi, în special de căldărari, însă vocea sa a fost departe de a reprezenta mulțimea diversă de comunități de romi din întreaga țară.

Probabil cea mai importantă realizare a lui Ion Cioabă este recuperarea aurului confiscat în perioada comunistă, după presiuni repetate asupra autorităților. A introdus numeroase familii de romi în legalitate, i-a ajutat să obțină acte pentru locuințele lor și le-a facut buletine de identitate. În 1996 a început construirea bisericii penticostale Filadelfia și a unui institut socio-profesional în care romii fără ocupație ar fi venit să învețe o meserie.

*Aurul însuma întreaga avere a comunităților tradiționale de romi. În condițiile unei vieți mereu în mișcare, bunurile erau convertite în aur pe care-l puteau lua mereu după ei.

Mai multe despre expoziția Romi pentru România: http://romanobutiq.ro/romipentruromania/