Gabi Luncă a fost o celebră solistă de muzică lăutărească,  cu un stil unic de interpretare.

 

Provenită dintr-o familie modestă, Gabi Luncă a reușit prin talentul său remarcabil să își construiască o carieră muzicală de succes. Stilul său de interpretare, cu vocea ușor răgușită, cântând un pic defazat și fără să țină întotdeauna măsura muzicală, a fost unic și de neînlocuit.

În 1964 se căsătorește cu Ion Onoriu, acordeonist virtuoz și își continuă împreună cariera în plină ascensiune, în vremuri în care muzica lăutărească era extrem de populară  la radio, televizor, nunți, petreceri și  în sălile de spectacole. Alături de alți mari muzicieni, precum Fărâmiță Lambru, Toni Iordache, frații Gore, Mieluță Bibescu și Constantin  Mirea, a cucerit mai întâi țara și apoi străinătatea, în numeroasele turne și cântări pe care le-a avut în orașe ca Paris, Madrid, New York și Berlin.

Soțui ei, Ion Onoriu, a fost și unul dintre întemeietorii mișcării romilor post-decembriste, oferind resursele sale materiale și intelectuale pentru debutul organizării civice a romilor.
În 1992, Gabi Luncă și Ion Onoriu  decid să se pocăiască și astfel se retrag  din viața publică, alegând să cânte doar muzică religioasă în bisericile penticostale. Ion Onoriu a decedat în februarie 1998.

Mai multe despre expoziția Romi pentru România: http://romanobutiq.ro/romipentruromania/