Proiectul, finantat de catre Uniunea Europeana prin Programul PROGRESS (2007-2013) al Uniunii Europene, este implementat de Asociatia Romano ButiQ, in parteneriat cu Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna”, mandatate de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Durata de implementare a proiectului este de un an, intre 1 Iunie 2013 si 1 Iunie 2014.

In contextul initiativei, ne propunem sa identificam potentiale surse de conflict in comunitatile multietnice din judetele Mures si Maramures, prin intermediul unui studiu care va ocaziona si o evaluare a situatiei generale a cartierelor, cu caracter formal sau informal, locuite cu preponderenta de etnici romi.

De asemenea, prin intermediul sesiunilor de training elaborate in jurul ideii de constientizare a reprezentantilor autoritatilor publice din 30 de localitati din judetele mentionate cu privire la legislatia antidiscriminare si identificare a nevoilor comunitatii prin metode participative, cum ar fi, de exemplu, consultarile publice, avem in vedere cresterea capacitatii functionarilor publici de a dezvolta si monitoriza politicile publice din sfera antidiscriminarii si diversitatii culturale in judetele Mures si Maramures.

Consultarile publice din comunitatile locale vor fi organizate de catre functionarii publici, participanti la sesiunile de training. Alaturi de doi experti, cate unul in fiecare judet, organizatorii isi vor fundamenta demersurile pe nevoia constientizarii specificitatii culturale si nevoilor reale ale comunitatilor in care activeaza, la un nivel superior celui determinat de limitele birocratice ale relatiei functionar public-cetatean.

Pe baza rezultatelor studiului si interactiunii dintre comunitatile locale si reprezentantii autoritatilor publice din cele doua judete, in cadrul proiectului va fi elaborat un manual online, care va cuprinde resurse legislative, exemple de buna practica si recomandari privind colaborarea dintre autoritatile locale si comunitatile multietnice din Romania.

Rezultatele proiectului vor fi prezentate in cadrul conferintei finale, care va reuni, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor publice din cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale active in domeniile protectiei si promovarii drepturilor omului si, nu in ultimul rand, reprezentanti ai institutiilor administratiei centrale.

Despre Programul PROGRESS (2007-2013)

Proiectul “O abordare sistemica a discriminarii romilor, prin intermediul administratiei locale” este finantat prin Programul Uniunii Europene pentru Ocuparea Fortei de Munca si Solidaritate Sociala – PROGRESS (2007-2013).

Programul este implementat de Comisia Europeana. A fost elaborat pentru a sprijini financiar implementarea obiectivelor Uniunii Europene in domeniile ocuparii fortei de munca, afaceri sociale si oportunitati egale si, astfel, de a contribui la atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020 in aceste domenii.

Programul de sapte ani se adreseaza tuturor celor interesati, care pot contribui la dezvoltarea eficienta a legislatiei si politicilor corespunzatoare in domeniile ocuparii fortei de munca si social, in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, EFTA-EEA, candidate si celor aflate in faza de preaderare.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa accesati linkul http://ec.europa.eu/progress.

leo.