Pe data de 1 iunie 2012, in plina desfasurare a campaniei electorale, primaria orasului Baia Mare a evacuat 38 de familii de romi din cartierul improvizat Craica si le-a mutat in blocul nr. 2 din incinta societatii CUPROM. In noua locatie 22 de copii si 2 adulti s-au intoxicat in urma ingerarii unor substante aflate in locuintele ce le-au fost repartizate, necesitand spitalizarea, conform informatiilor prezentate de media. O problema ce a aparut frecvent in discutiile cu primarul orasului Baia Mare, precum si in presa, a fost reprezentarea romilor de catre lideri care nu faceau parte din cartierul respectiv.

In cartierul Craica, actual CUPROM traiesc 1100 de cetateni. In negocierile cu politicienii majoritari si romi, acestia nu reprezinta o voce, interesele lor fiind definite de politicile publice locale fara ca acestia sa aiba capacitatea de a isi reprezenta interesele in negocierile dintre cetateni si politicieni. Romano ButiQ a desfasurat activitati de sprijin a locuitorilor din Cuprom pentru autoorganizare, identificare de nevoi si nu in ultimul rand facilitarea unor intalniri intre acesti locuitori si candidatii la alegerile parlamentare din decembrie 2012.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe,  administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Prin acest proiect ne-am propus asigurarea participarii democratice, active a cetatenilor de etnie roma la deciziile autoritatilor locale si la programele electorale ale viitorilor parlamentari astfel incat sa fie prevenite tensiunile si sa creasca nivelul de incredere între autoritati, candidati si cetatenii de etnie roma din cartierul CUPROM.

Impactul estimat al proiectului:

  • Cetatenii din cartierul CUPROM, de etnie roma vor fi mai bine informati despre drepturile lor ca si cetateni.
  • Se vor elimina speculatiile de manipulare a intereselor locuitorilor prin reprezentarea de catre alte persoane din afara cartierului
  • Agreerea unui plan comun autoritati si cetateni pentru rezolvarea problemelor din cartier
  • Reprezentarea intereselor in programele electorale
  • Candidatii la alegerile parlamentare vor cunoaste mai bine situatia locuitorilor din cartier