antet_rgbProiectul ”Cooperare interetnică pentru comuna Brăhășești”, propus de  Asociația Romano ButiQ, in calitate de solicitant are ca obiective imputernicirea comunitatilor interetnice Toflea si Brahasesti, jud. Galati, prin stimularea participarii active a localnicilor la procesul de identificare a problemelor (sociale si economice) locale, gasirea de solutii sustenabile, cat si la procesul de luare a deciziilor impreuna cu autoritatile publice locale. De asemenea, proiectul isi propune sa sporeasca cooperarea interetnica prin actiuni de constientizare a importantei acestui tip de cooperare dar si prin reducerea barierelor de comunicare si cooperare intre cele doua etnii, roma si romana.

Proiectul este necesar deoarece membrii comunitatilor nu detin si nu inteleg posibilele instrumente de dezvoltare comunitara si gestionare autonoma fiind dependenti in intregime de deciziile autoritatilor publice locale si de interventia si implicarea organizatiilor externe. Principalul beneficiu pentru comunitate, prin implementarea proiectului, este imbunatatirea autonomiei pe plan social si economic.

Obiectiv general al proiectului este dezvoltarea comunitatii rurale interetnice Brahasesti, pe plan social si economic, prin implicarea membrilor comunitatii in procesul de dezvoltare locala si prin incurajarea dialogului intercultural.

Ce incercam noi sa facem:

  1. Incurajarea cetateniei active si cresterea participarii localnicilor, romi si neromi, la viata socio-politica a comunitatilor prin organizarea a 17 intalniri periodice de consultare si mediere intre localnici si autoritati. 20 de persoane din comunitate vor participa, din luna a doua si pana in ultima luna de proiect,  la intalniri lunare cu autoritatile locale si vor fi implicate in procesul de identificare problemelor locale si in stabilirea prioritatilor administratiei publice locale pentru rezolvarea acestor probleme. In urma intalnirilor va fi creat un cadru de cooperare intre localnici si autoritati, in care membrii comunitatii vor avea un rol activ in gestionarea  comunitatii. Acest cadru va genera beneficii pentru comunitate, atat prin imputernicirea si moivarea localnicilor din grupurile vulnerabile pentru implicarea in adminsitrarea comunitatii cat si prin posibilitatea gasirii de solutii durabile, adaptate la viata si la problemele reale existente.
  2. Cresterea autonomiei comunitatii prin dezvoltarea abilitatilor de identificare a nevoilor comunitatii si de concepere a unor proiecte si strategii pentru obtinerea de finantari pentru dezvoltarea comunitatii, in cadrul a 12 ateliere cu tineri. 24 de tineri din comunitate, inclusiv de etnie roma, vor participa pe parcursul a 6 luni la cate doua intalniri lunare in care, alaturi de experti in dezvoltare comunitara si accesare de finantari, din cadrul proiectului, vor identifica problemele comunitatii si vor propune solutii pentru rezolvarea acestora. Vor fi vizate probleme din domeniile educatiei, locuirii, infrastructurii, sanatatii si a combaterii discriminarii si inegalitatilor sociale. 100 de copii romi si neromi vr participa la 3 tabere recreative in vederea cresterii stimei de sine si a increderii in fortele proprii
  3. Incurajarea dialogului intercultural prin organizarea de evenimente culturale, sportive si recreative la care vor participa membrii din cele doua grupuri entice representative ale comunei, roma si romana. 100 de persoane vor asista la o piesa de teatru pus ain scena de o grupa de copii mixta romi/romani. 500 de persoane vor asista la 10 sesiuni tip “living library”, de prezentare personala cu rol motivational sustinute de persoane de succes din diferite domenii, afaceri, ONG, educatie, de etnie roma. 300 de persoane vor asista la un meci de fotbal local intre doua echipe mixte, romi/romani.
  4. Stimularea antreprenoriatului prin organizarea a 6 sesiuni de consiliere pentru membrii comunitatii, inclusive persoane de etnie roma care intentioneaza sa isi deschida mici afaceri locale sau care sunt in cautarea de solutii pentru dezvoltarea unor afaceri existente.

Alte informații utile despre proiect.

Raport de vizita_05.08.2014

Raport de vizita_23 09 2014