Asociatia a contribuit la implementarea cu succes a proiectului 100%RO Couture, in colaborare cu Asociatia 100%.roContributia Romano ButiQ a constat in realizarea prin intermediul a 11 mestesugari romi a accesoriilor si rochiei manufacturate din aluminiu din colectia haute couture ,,PREJUDECATI” semnata de Philippe Guilet, recunoscut designer francez si fost colaborator al lui Jean-Paul Gaultier.

Colectia  a fost realizata folosind ca sursa de inspiratie patrimoniul cultural romanesc,, transpunand intr-un limbaj modern elemente culturale, traditii si mestesuguri.

Colectia Haute Couture ,,Prejudecati’’ a fost prezentata in noiembrie 2011 la Ambasada Frantei la Bucuresti si la Paris.

Urmand indeaproape indicatiile si schitele designerului francez, aproape 50 de artizani din mai multe zone ale tarii au tesut, cusut, tricotat sau brodat elementele ce compun tinutele imaginate de Philippe Guilet, intr-un demers unic, de imbinare a Couture-ului francez, modern si sofisticat cu traditiile romanesti.

Printre acestia s-au aflat si 11 argintari romi care au lucrat alaturi de cunoscutul designer francez pentru realizarea colectiei Couture toamna-iarna numita “Prejudecati”, pentru ca sfideaza stereotipurile negative despre romani. Guilet a reinterpretat intr-o maniera moderna si surprinzatoare elemente culturale, mestesuguri si obiecte traditionale, transformand aceste surse de inspiratie in tinute couture.

Toate cele 34 de tinute ale colectiei sunt inspirate din elemente ce tin de patrimoniul cultural romanesc, traditional sau modern, si spun povestea celor patru ani pe care designerul i-a trait in Romania, descoperind traditiile si obiceiurile acestei tari.