Povestile mestesugarilor traite pe viu de 500 de copii din gradinitele bucurestene

Povestile mestesugarilor traite pe viu de 500 de copii din gradinitele bucurestene

By 1 aprilie 2016 Știri

La sfarsitul lunii februarie, timp de o saptamana, ne-am indeletnicit sa ilustram pe viu, o parte din mestesugurile traditionale ale romilor cu aproximativ 500 de copii din 10 gradinte din Bucuresti. Copiii insotiti de educatoare au beneficiat de o experienta culturala unica la Muzeul Culturii Rome intr-o activitate organizata in cadrul proiectului Avem fiecare o poveste, impreuna cu CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate si Asociatia Amurtel.

Ce s-a intamplat la Muzeu? Salata de fructe

Fiecare dintre copiii prezenti la Muzeu a putut participa la patru ateliere de lucru, sustinute de mestesugari romi, foarte iscusiti in practicarea unor meserii cu elemente atat traditionale, cat si moderne (lucrul in argint, realizarea de aranjamente florale, pictura, muzica) si, de asemenea, au putut vorbi cu activisti romi care lucreaza in organizatii neguvernamentale.

Fiecare zi a inceput cu o scurta proiectie de film, in cadrul careia copiilor le-au fost prezentate elemente de istorie roma, prin intermediul unei povesti pe care un copil rom a auzit-o de la bunica lui si pe care o spune mai departe prietenului sau cel mai bun. Filmul cuprinde si o secventa animata, pentru care sunt folosite figurine din lut, reprezentari ale romilor care calatoresc pe un drum foarte lung, care incepe in India; ei parcurg distantele in carute, pe timpul zilei practicand diferite meserii, iar serile cantand si dansand.

Istoria romilor pe sticla

Dupa aceasta introducere, copiii au mers sa lucreze pe indelete in ateliere, unde nu doar au vazut, de exemplu, cum se lucreaza in argint, ci au si ascultat despre cum a invatat meserie domnul Ionut, argintarul, de la bunicul Tache, care l-a luat pe langa el de cand era copil, i-a povestit despre ritmul metalului, pe care trebuie sa il auzi si sa il cunosti, despre printul adormit care se afla in interior si pe care tu, modeland materialul, il trezesti, dandu-i din sufletul tau.

Violeta si ale sale flori

Impreuna cu Violeta copiii au ales flori pe care le-au pus impreuna in buchetele si aranjamente florale, au intrebat despre culori si despre parfumuri, s-au ridicat pe varfuri ca sa ajunga mai bine la masa de lucru si au aflat despre bunica Niculina, cea care i-a aratat Violetei cum sa lucreze cu florile, apoi au mers la atelierul de pictura unde, cu multa inspiratie, au desenat carute colorate, pline cu flori, pe copiii din poveste si figurinele din lut, printese cu rochii lungi si basmaluta.

O posibila cariera muzicala
Cei care trecusera deja pe la atelierul de muzica, sustinut de echipa tata-fiu, formata din Dan si Luis, au desenat si tobe mari, care-ti fac pofta de cantat; pana atunci, Dan si Luis ii invatasera cum sa loveasca tobele cu ritm si descoperisera fetite si baietei cu mult talent.

Uneltele lui Onut

La plecare de cele mai multe ori am dansat impreuna. ”Ne-am distrat pe cinste!”, ne-a spus o fetita si asta a contat pentru noi la fel de mult ca atunci cand alti copii ne-au spus ca si-au facut prieteni, ca ar vrea sa vina in fiecare zi, ca la muzeu e frumos si bine sau ca vor sa se faca argintari, precum domnul Ionut.

Rodul muncii pictorului George impreuna cu copiii

Va puteti face o idee din cele cateva fotografii de aici, desi stim sigur ca nu putem suprinde toata iubirea dintr-o saptamana in care am functionat precum o familie, ne-am bizuit enorm unii pe ceilalti, caci, dincolo de frumos, nu este simplu sa ai 500 de oaspeti cu varstele cuprinse intre 3 si 6 ani, care sunt in permanenta curiosi si energici! A fost o saptamana in care nu a existat nu se poate, in care am invatat unii de la altii despre pasiune, despre prietenie si despre generozitate!

Multumim colegilor de la CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate si de la Asociatia Amurtel si in mod special educatoarelor fara de care povestile n-ar fi putut sa prinda viata pentru cei 500 de copii.

Daca doriti sa urmariti proiectul Avem fiecare o poveste, va invitam sa vizitati blogul Avem fiecare o poveste.

About Romano ButiQ