mb22Din 12 septembrie, la Cluj va fi deschis primul concept de magazin mobil din România ce reunește lucrări realizate cu măiestrie de meșteșugari romi în colaborare cu designeri de talie internațională.

Lansarea magazinului mobil se va desfășura în data de 12 septembrie, între orele 13.00 – 22.00 în Parcul Iulius Mall, în zona pontonului de lângă lac, în cadrul unui eveniment dedicat clujenilor care vor să redescopere magia tradițiilor și a meșteșugurilor. Vor avea loc demonstraţii şi ateliere meșteșugărești unde participanții vor putea învăța să împletească și să cioplească lemnul cu iscusinţă. Participarea la ateliere va fi gratuită, facându-se doar pe baza înscrierilor formularului de pe pagina de Facebook Mesteshukar Butiq Cluj. Momentul lansării oficiale va avea avea loc la ora 19:00 cu o scurtă prezentare a conceptului, tăierea panglicii simbolice, muzică, dans și voie bună.

“Dintotdeauna am fost fascinată de ideea de a ”materializa” un obiect: drumul de la concept la execuție, precum și etapele dintre acestea. Este indeosebi fascinant atunci când uneltele pe care le ai la dispoziție sunt cele pe care oamenii le-au folosit de veacuri. Asta solicită atât cretivitate cât și curiozitate. Ador sclipirea din ochii lui Nevers [n.r., meșter argintar de etnie roma] când il provoci – și abilitatea lui infailibilă de a gasi o soluție. Rezultatul constă în formele cele mai pure, volumuri care au o prezență puternică și în dominarea spațiului. Acestea au reprezentat o căutare continuă în viața mea, iar munca mea cu Nevers, al cărui talent este construit în baza unei lungi istorii familiale de argintari, aduce lucrurile la un nou nivel.” Nadja Zerunian, aprilie 2015.

Expoziția cu vânzare din cadrul evenimentului va acoperi o gamă largă de produse, de la haine, bijuterii, accesorii și suveniruri, la produse pentru casă sau decor, toate îmbinând meșteșugul tradițional transmis din generație în generație de sute de ani cu munca unor designeri de top din România, Austria sau Suedia. Vă așteptăm într-un spațiu ludic și meșteshukăresc unde puteți afla povești fascinante despre meșteșugarii romi, tradiții și tehnici de mult uitate.

Magazinul mobil va putea fi găsit de-a lungul timpului în diverse locații din Cluj și la diverse evenimente. Întrucât meșteșugarii doresc să fie cât mai aproape de locurile în care clujenii și turiștii își petrec timpul, cei care vor să fie aproape de proiect sunt invitați să urmărească pagina de Facebook și site-ul pentru a afla poziția exactă a acestuia. Înainte și după lansare, în perioada 10-16 septembrie, magazinul mobil va putea fi găsit în Parcul Iulius Mall, în zona pontonului de lângă lac.

Magazinul Mestesukar Mobil este o afacere socială dezvoltată în cadrul proiectului „ButiQ.7”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, DMI 6.1 Dezvoltarea economiei sociale.

About Romano ButiQ