[vc_empty_space height=”10px”]

Hi Film Productions licitează obiecte din recuzita AFERIM!

la Festivalul Solidarității Pakivalo

PAK-AF-LIC-LUNG-02Casa de Producție Hi Film se alătură Festivalului Solidarității Pakivalo cu o licitație de obiecte din recuzita lungmetrajului AFERIM!, o introspecție asupra diferențelor entice în perioada pașoptistă și unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice din România.

Licitația va avea loc joi, în prima zi a festivalului, după proiecția filmului AFERIM!. Fondurile vor fi direcționate către Muzeul Culturii Romilor, având convingerea că spațiul cultural este un instrument important în reducerea barierelor dintre comunitățile de romi și populația majoritară.

“Consider inițiativa de a crea un Muzeu al Culturii Romilor o necesară și foarte binevenită ocazie de a pune în valoare excepționalele tradiții și comori ale acestei minorități. Păstrarea memoriei, cunoașterea trecutului și a valorilor unui popor sunt elemente esențiale pentru definirea și poziționarea actuală a acestuia. Prejudecățile se nasc, de fapt, din necunoaștere, din lipsa accesului la informația reală, iar o inițiativă ca aceasta va face cu siguranță pași importanți în direcția așezării corecte a comunității rome în peisajul complex al societății românești de ieri și de azi.

Suntem deosebit de onorați dacă am reușit să contribuim cât de cât la o mai bună cunoaștere a trecutului prin dezbaterile ridicate de filmul AFERIM! și suntem deopotrivă încântați să putem contribui fie și simbolic la completarea fondurilor pentru muzeu prin licitarea unor obiecte din recuzita filmului AFERIM!.”, Ada Solomon, producător al lungmetrajului AFERIM!.

„România este mai mult decât un stat monocultural. Este un stat bogat şi divers ce trebuie arătat lumii, aşa cum şi-ar fi dorit sociologul rom, Nicolae Gheorghe. La baza interculturalității si a solidarităţii stă însă cunoaşterea reciprocă, a valorizării reciproce. Din păcate,  despre romi se cunosc puţine. Din motive istorice, în principal. E momentul ca artiştii, cei care promovează incluziunea socială şi oamenii de rând, etnici români, romi, sau orice altă etnie prezentă în ţara noastră să-şi dea mâna pentru o României a cooperării pentru binele comun. A ne cunoaşte diversitatea culturală e esenţial.”, a spus Simona Ștefan, coordonator Festival.

Aflat la ediția a II-a, Festivalul Solidarității Pakivalo este un omagiu adus activistului și sociologului rom Nicolae Gheorghe (1946 – 2013) și pornește de la o filosofie a solidarității ca formă de acțiune politică – sau, în cuvintele sociologului, de la ideea că „solidaritatea se practică și se demonstrează”. De aici, provocarea de a construi o punte între minoritari și majoritari, copii și adulți, săraci și bogați, intelectuali și muncitori, artiști și spectatori, prin intermediul unui Festival.

Publicul este așteptat începând cu joi, 6 august, ora 10:00, la dezbateri pe diverse teme sociale, ateliere de pictură și bricolaj pentru copii, muzică lăutărească, spectacole de teatru, demonstrații de street dance, expoziții despre istoria şi personalităţile rome, instalații artistice create de artiști romi din diverse țări, expoziție de meștesuguri rome și bucătărie romani

INVITAȚI SPECIALI: MAHALA RAI BANDA, KALOOME, LEONARD IORDACHE & NELUTA NEAGU, IMPEX (EX-STEAUA DE MARE THE ZURALIA) ORCHESTRA, MARIAN MEXICANU, ROMANO BUTIQ

Accesul este gratuit.

Mijloace de transport: Autobuzul 162

Parteneri: Primăria Sectorului 6, Guvernul României – Departamentul pentru relații interetnice, Centrul de resurse pentru cetățenie active, Centrul Cultural European al Sectorului 6, Consiliul Europei, ARCUB, Consiliul Județean Ilfov, Agenția ÎMPREUNĂ, Centrul FILIA, Policy Center for Roma and Minorities, CCFD Terre Solidaire, Meșteshukar ButiQ, Ordinul Arhitecților din România.

Parteneri Media: Antena 3, Romanian Design Week, Mixtopia, Iqads, SMARK

Pentru programul complet si live update, vă invităm pe https://www.facebook.com/events/1648578012022743/

[vc_empty_space height=”10px”]