Intre 10 si 12 august esti chemat la terasa Povestea Ceaunului (Str. Steaua de Mare nr. 4) din Vama Veche sa faci o Baie de Cultura in toata regula! Romi, lipoveni, armeni si aromani te poftesc sa te incarci pozitiv cu felurite fatete ale culturii lor: bucate alese, demonstratii si ucenicii alaturi de mestesugari experimentati, expozitii cu vanzare de obiecte artizanale, expozitii de fotografie, proiectii de filme, muzici autentice si 2 concerte rasunatoare cu Radu Captari si trupa Romano ButiQ.

In fiecare zi, de la ora 12:00, te invitam la racoare sa vezi proiectii de filme documentare cu povesti despre viata de zi cu zi, diferita si uneori spectaculoasa, a unor comunitati. Despre cum mestesugarii romi manufactureaza obiecte folosind tehnici impamantenite de sute de ani, despre cum se simt copiii romi la scoala sau despre stilul de viata al aromanilor.

De la ora 14:00, vei putea fura meserie de la mestesugarii romi si aromani. Doi rudari si o impletitoare de etnie roma iti vor arata cum se imbuneaza lemnul pentru a fi cioplit si impletit in felurite forme, o tesatoare aromanca va invarti firele textile pentru a manufactura carpete traditionale, iar o impletitoare aromanca va impleti lana sub ochii vizitatorilor.

Pe timp de zi, vei putea vedea si cumpara din colectia de obiecte, mai vechi si mai noi, iesite de-a lungul timpului din mainile iscusite ale mestesugarilor: accesorii din argint, ibrice si vase de cupru, ceaune turnate-n forme de aluminiu, cosuri de rachita, dar si scrumiere de buzunar, genti si bratari din piele ori obiecte decorative contemporane.

In toate aceste zile esti chemat la masa pentru a degusta din minunatiile culinare din care diversele culturi ale tarii se infrupta: gulas unguresc, bors de peste lipovenesc, placinta armeana cu spanac, salata de peste romani si multe si delicioase alte bunatati.

Vineri si sambata, copiii sunt poftiti la spectacolul cu papusi “Ciorica”, bazat pe o poveste populara roma. Ciorica este un baiatel visator care reuseste, datorita talentului, sa potcoveasca cei 12 cai verzi de pe pereti- singura avere lasata de tatal sau. Caii ii indeplinesc rand pe rand cate o dorinta, conducandu-l pe baiat in lumea pe care o iubeste cel mai mult: lumea viselor. “Ciorica” este un proiect dramAcum, realizat in parteneriat cu ICR si Romanon ButiQ, cu sprijinul AFCN , al Departamentului de Stat al S.U.A si al Teatrului Lark din New York.

Vineri, de la ora 22:00, trupa Romano ButiQ va impleti motivele balcanice cu ritmuri rock, ska si raggae pentru o varianta a muzicii traditionale rome adusa in prezent! De 2 ani de zile, membrii Romano ButiQ, lautari de meserie, incearca un nou stil, o provocare prin care doresc promovarea valorilor rome autentice.

Sambata, tot de la ora 22:00, Radu Captari ne pune la dans pe ritmuri rusesti cu a lui voce patrunzatoare. Artistul amplifica folclorul clasic rusesc romani prin pasiunea propriilor sale trairi.

Nici in timpul zilei nu vei sta degeaba la Baia de Cultura. Iti vei putea cultiva privirea pe terasa Povestea Ceaunului, unde vor fi asezate colectii de fotografii care documenteaza vietile romilor si ale aromanilor – fragmente din modul diferit, dar la fel de valoros, in care aceste comunitati isi duc traiul in diverse colturi ale tarii.

Organizatorul Baii de Cultura este Asociatia Romano ButiQ, cu sprijinul Departamentului pentru Relatii Interetnice din cadrul Guvernului Romaniei.

Asociatia Romano ButiQ s-a infiintat din nevoia de a prezenta realist comunitatea roma si de a crea spatiul in care oamenii sa descopere experimental valoarea pe care acestia o aduc in societate, dincolo de stereotipul negativ sau de paradigma de victima. Obiectivul Asociatiei este acela de a promova si dezvolta mostenirea culturala si artistica a comunitatilor vulnerabile, in special a comunitatii romilor din Romania.

Parteneri: Mesteshukar ButiQ (www.mbq.ro ), AstraFilm, Anthropoesis – Centrul de Cercetare si Dezvoltare Interculturala, Fundatia Culturala Museata Armana, Sunset Beach Hostel, Povestea Ceaunului, Primaria Limanu.