ButiQ de economie socială și voie bună

By 16 decembrie 2015 Știri

IMG_9495„A ieșit din mâna mea ceva frumos, nu credeam că mai pot să învăț la vârsta mea ceva nou”, Cornelia, una dintre angajatele Zig Zag, structură de economie socială dezvoltată în cadrul proiectului ButiQ.7.

Marți, 15 decembrie, pentru Asociația Romano ButiQ, KCMC — K Consulting Management and Coordination, Atelierul de Pânză și Asociaţia Umanitară Împreună pentru Ei a fost vremea de bilanț. Un bilanț în care am strâns două proiecte de dezvoltare a economiei sociale: Pakivalo ButiQ şi ButiQ.7, 15 luni de implementare, 15 afaceri sociale şi 82 de locuri de muncă nou create, cele mai multe dintre ele destinate persoanelor provenite din grupuri vulnerabile.
Dar mai mult decât atât, am strâns poveștile unor oameni care au găsit în aceste proiecte resursele necesare transformării lor din persoane vulnerabile și dependente, în persoane active care aduc un plus valoare societății.

Cele două proiecte au oferit exemple despre felul în care economia socială poate schimba problemele sociale în adevărate oportunități, prin dezvoltarea de mici afaceri inovatoare funcționale. Cei prezenți la eveniment au avut posibilitatea să-i cunoască atât pe inițiatorii acestor afaceri cât și pe cei care, prin intermediul lor, și-au găsit un loc de muncă sau au înțeles adevărata valoare a muncii pe care o fac.

Un atelier de design şi zeci de produse create de meşteşugari împreună cu designeri internaţionali, dezvoltarea unității protejate Atelierul de Pânză, magazinul concept din Edgar Quinet nr. 7, două ateliere de croitorie, un Restaurant-Muzeu ‘Pe Întuneric’ și restaurantul din Giulești-Sârbi, Zaiafet, cel cu specific romani, dar şi activităţi de depozitare documente, arhivistică şi legătorie (prin partenerul de la Baia Mare), două magazine mobile în Cluj şi Sibiu, o firmă de organizare de evenimente, una de programare şi trei unități de construcții sunt cele 15 structuri de economie socială create prin intermediul proiectelor Pakivalo ButiQ şi ButiQ.7.

IMG_9512Prezent la eveniment, secretarul de stat la Ministerul Fondurilor Europene, domnul Ciprian Necula, a precizat că își dorește o schimbare de paradigmă cu privire la felul în care este privită relația finanțator – entitate implementatoare de proiect. “Este greșit să vorbim despre voi, cei care implementați aceste proiecte ca fiind beneficiari. Voi sunteți partenerii noștri, sunteți cei care ieșiți din birouri pentru a scrie proiecte adaptate comunităților în care lucrați. Trebuie să schimbăm această concepție și să punem bazele unui parteneriat care să contribuie la proiecte sustenabile și la schimbare socială pozitivă”.

„Inițiativa Asociației Romano ButiQ și a partenerilor săi ne demonstrează cum dificultăți sociale, profesionale și financiare frecvente în România, agravate adeseori de discriminare și prejudecăți, pot fi depășite dacă sunt tratate deschis, obiectiv și constructiv. Recomandăm structurile create cu sprijinul Asociației Romano ButiQ și al partenerilor acesteia ca pe surse solide de inspirație, experiență și nu în ultimul rând implicare sufletistă în acest domeniu’’ – echipa Premier Consulting Unit.

Proiectele ButiQ.7 (ID proiect 143899) şi Pakivalo ButiQ (ID proiect: 143908) sunt cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013 „Investește în oameni!”, axa prioritară 6 Promovarea incluziunii sociale, DMI 6.1 Dezvoltarea economiei sociale.

Mulțumirile noastre merg și către partenerii pe termen lung care sprijină activitățile de dezvoltare a meșteșugurilor tradiționale rome, Fundația ERSTE, OMV Petrom și CCFD – Terre Solidaire. Organizarea celor două conferințe de celebrare a economiei sociale a fost posibilă și cu sprijinul UniCredit Bank.

Pentru detalii suplimentare vă stăm la dispoziție la numărul de telefon 0749048989 și la adresa de e-mail andreea@romanobutiq.ro, persoană de contact Andreea Pătru, responsabilă organizare evenimente.

About Romano ButiQ