Asociaţia Romano ButiQ, premiată la Gala Inițiativelor Locale – Oamenii Cresc Satul

By 14 octombrie 2015 Proiecte, Știri

Proiectul “Cooperare interetnică pentru comuna Brăhăşeşti” implementat de Asociaţia Romano ButiQ în parteneriat cu Fundaţia Toflea şi Consiliul Local Brăhăşeşti a câştigat premiul secţiunii “Susținem oamenii să-și crească satul” în cadrul Galei Inițiativelor Locale – Oamenii Cresc Satul.

 “În cadrul proiectului lucrăm cu facilitatori comunitari din teren care îşi dedică timpul desfăşurând cot la cot cu noi activităţile din proiect. Fie că este ploaie, vânt, ninsori, de fiecare dată când mergem pe teren ne simţim ca acasă şi asta spune foarte multe. Considerăm că atunci când vine vorba de creşterea şi dezvoltarea comunităţilor, beneficiarul este mai degrabă partener de lucru, unde soluţiile sunt posibile şi generează sustenabilitate doar prin implicarea directă a persoanelor cărora le este dedicat proiectul, în cazul de faţă, cetăţenii comunei Brăhăşeşti.  Ştim că nu există soluţii de-a gata, iar cheia procesului de dezvoltare comunitară este împuternicirea membrilor comunităţii şi determinarea acestora să se implice şi să contribuie la găsirea de soluţii şi genererea de schimbare socială pozitivă, să participe activ la viaţa comunităţii şi la dezvoltarea ei.’’ spune Irina Botezatu, managerul proiectului câştigător.

Impactul proiectului a fost unul major de la mic la mare. De la piesa de teatru cu 20 de copii (romi si neromi) şi taberele pentru cei 100 de copii romi si neromi până la meciul de fotbal între adulţi, sesiunile de consiliere antreprenorială şi TIC, discuţiile între membrii comunităţii şi reprezentanţii autorităţilor locale, toate au avut un efect puternic în comunitate şi au produs o schimbare, o atitudine a oamenilor vizavi de viaţa lor de zi cu zi.

Proiectul premiat nu este un efort doar din partea Asociaţiei Romano ButiQ, ci un efort împărţit între Toflea şi Bucureşti, unul în care atât beneficiarii cât şi echipa de implementare au lucrat constant în atingerea obiectivelor.  De altfel, echipa Romano ButiQ lucrează în comunitatea din Toflea şi Brăhăşeşti, judeţul Galaţi încă din 2013, având o relaţie foarte bună cu autorităţile publice locale şi cu primarul Mircea Dumitru.

‘’Când suntem pe teren sau la birou pregătind activităţile ce urmează nu avem răgaz să ne uităm în urmă şi să vedem rezultatele, însă acum, ne dăm seama că motivaţia noastră de a merge mai departe a fost determinată de motivaţia beneficiarilor de a continua şi de a se implica în proiect. Gala Iniţiativelor Locale reprezintă pentru echipa Romano ButiQ o validare a rezultatelor proiectului, finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.’’, a mai spus reprezentanta echipei Romano ButiQ.

În final putem spune că Da! Se poate!. Se poate să lucrezi cu o comunitate dezavantajată şi să creezi o schimbare, se poate să ai o relaţie de durată cu comunitatăţile rurale şi să o menţii. Membrii Juriului au considerat povestea echipei din Romano ButiQ ca fiind una dintre cele mai frumoase. Au fost impresionaţi de modul elegant, modern și creativ prin care este abordată problematica romilor. De faptul că se propune o schimbare de atitudine și dezvoltare de abilități durabile în comunitățile roma, adaptate la contextul social actual, utilizand în mod integrat instrumente diverse și acordând atenție calității proceselor de dezvoltare comunitară.

Asociaţia Romano ButiQ mulţumeşte organizatorilor, RuralNet – rețeaua pentru dezvoltare comunitară, Fundația PACT, Fundația CIVITAS Cluj-Napoca și Centru de Asistență Rurală Timișoara pentru premiul acordat şi pentru implicarea în initiativele de susţinere a comunităţilor rurale.

About Romano ButiQ