ARTIȘTI ÎN DIALOG LA MUZEUL CULTURII ROMILOR

By 29 iulie 2016 Fără categorie

HEADER SIGLE OF.

Talentul este proprietatea individului, indiferent de identitatea lui, iar arta transcede granițele diferențelor sociale, politice sau de orice altă natură. Aceasta a fost esența evenimentului multi-artistic “DIALOG”, desfășurat joi, 28 iulie 2016, la Muzeul Culturii Romilor (Str. Drumul Săbăreni nr. 101 -125), în prezența unor reprezentanți de seamă ai culturii rome și a lucrărilor artistice ale acestora.

Evenimentul a marcat finalizarea proiectului Cultura Romă: Învață, Explorează, Experimentează, derulat de Asociația Romano ButiQ, în parteneriat cu Centrul pentru Studiul Holocaustului şi al Minorităţilor Religioase din Oslo, proiect demarat la finalul anului 2014.

Astfel, în deschidere, Mioara Chifu, coordonator al Asociației Romano ButiQ, a prezentat rezultatele proiectului, al cărui scop general a fost dezvoltarea apetitului publicului general pentru produse artistice, realizate de sau în colaborare cu artiști romi sau pentru opere care explorează cultura și istoria etniei rome, puțin reprezentate în spațiul public românesc. Dar pentru că o imagine face cât o mie de cuvinte, vă invităm să vedeți clipul de prezentare aici sau pe pagina noastră, www.despreromi.ro.

Conferința a fost urmată de două instalații artistice: una dedicată vizualului, iar cea de-a doua – sunetului, muzicii. Prima instalație artistică a pus față în față fotografii și lucrări create de artiști romi, precum Eugen Raportoru, George Vasilescu, Mihaela Câmpeanu, Anton Nistor, cu produse create de meșteșugari tradiționali romi, care, la rândul lor, și-au arătat măiestria în colaborarea directă cu designeri internaționali. Paralela și-a dorit să transmită prezența talentului în multiple forme artistice și să sublinieze impactul întâlnirii dintre arhaic și modern, concept și tehnică, atât în tot ceea ce este definit de publicul larg ca artă (fotografie, sculptură, pictură), cât și în zona de meșteșug.

Instalația și-a propus să surprindă:
Aspecte sociale – prin fotografiile realizate de Maja Nydal Eriksen în Giulești-Sârbi ce atrag atenția asupra unei nevoi clare de locuri de joacă pentru copii, în cartier, și prin fotografia de la Craiova a lui Harald Medbøe ce subliniază preocuparea pentru portul tradițional, chiar și în anul 2003;

Tradiții păstrate și schimburi culturale – zona meșteșugarilor a fost creată să ilustreze cum tradiții vechi păstrate cu încăpățânare de meșteșugarii romi întâlnesc designerii internaționali într-un proces creativ care a ajuns la marile târguri de design: Viena, Stockholm, București;

Capacitatea fantastică a talentului de a suprinde, de a păstra și de a prezenta talentul altora – tradițiile vechi ale meșteșugarilor romi sunt puse în valoare în lucrarea pictorului George Vasilescu. Cadrul general în care poate fi regăsită cultura romă a fost dat de lucrarea pictorului Eugen Raportoru, „Mahala”.

Ziua s-a încheiat cu un un performance menit să evidențieze noul și vechiul din cultura muzicală romă, susținut de mult aplaudații Mahala Rai Banda și Taraful Marinache.

Proiectul Cultura Romă: Învață, Explorează, Experimentează și-a propus să documenteze, să reprezinte și să prezinte, către publicul larg, diversitatea și particularitățile culturii rome, prin reducerea decalajului de cunoaștere a acestei culturi în rândul ne-romilor și prin inițierea unui dialog multicultural și artistic bazat pe cunoaștere, apreciere și respect.
Proiectul a fost finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Pentru informații suplimentare vă stăm la dispoziție la vali@romanobutiq.ro, 0732 853 192, persoană de contact, Valentin Negoi, responsabil organizare evenimente sau accesând www.despreromi.ro.

FOOTER CORECT

About Romano ButiQ